De vågar vägra följa John – Linköpings-Posten
Nyblivna författarduon Anneli Påmark och Carl Österberg med linköpingsanknytning träffades för snart fem år sedan. Redan tidigt insåg de att de har samma wellness-driv och vilja att ”förändra världen”. Att ge folk ahaupplevelser om hur man lever sitt liv och varför. Snart började de fila på sina bokidéer och nu är den här: Vägra följa John – Från lagom vanligt normal till omåttligt unikt fenomenal.
Duon var nyligen på bokmässan där det var bra drag i montern. I sociala medier haglar lovorden om boken, och om hur den satt ord på folks tankar.– Det är så otroligt rörande och inspirerande att få höra hur mycket hjälp folk har fått. En ung tjej som för första gången i sitt liv uppskattat en promenad utan mobil och hörlurar, en man som valt bort gluten och socker och fått bättre hälsa, och en kvinna med värk som ätit antidepressiva och tappat hoppet men fått det på nytt. Samtliga efter att de hittat den här boken.
– Det är lite kontroversiellt, men vi tror att om man slentrianmässigt äter mediciner finns en grundläggande risk för allvarliga sjukdomar. Ta en sådan sak som adhd. Vi anser att innan man börjar medicinera så bör man se över kosten. Studier har visat hur otroligt mycket bättre vissa personer med adhd kan må bara av att undvika exempelvis socker. Men ändå är vi för snabba med att medicinera, och gör det som aldrig förr. På bokmässan medverkade vi i en debatt om adhd där även två psykiatriker höll med om att det borde forskas mer om kostens inverkan. De sade samtidigt att läkemedelsföretagen inte vill vara med och finansiera den typen av forskning. Man kan kalla det ”debatten som kom av sig”.
Gå till roten
Det är en av Annelis och Carls främsta åsikter: vi fokuserar knappt på grundorsaken till ohälsan. Vi rättar bara till symptomen.Båda är civilingenjörer i grunden. Anneli i kemi med inriktning på livsmedel och näringslära. Carl i fysik och medicinteknik. Båda har jobbat med ledarskap i många år. Samspelet mellan människa och teknik är extra intressant.
– Genom kosten kan vi föryngras. Rätt kost ger förutsättningar till självläkning. Det handlar om att välja bort vissa livsmedel, så kan vi få fenomenal hälsa, säger Anneli.
– Teknik används ofta på fel sätt. Bara ett sådant fenomen som livstidsoptimering säger ju en del, att produkten är gjord för att gå sönder efter en viss tid.
Vänligt provocerande
Boken har en röd tråd som guidar och värmer upp läsaren. Den börjar med en historisk tillbakablick för att förstå hur och varför dagens människa lever som hon gör.– I boken är vi vänligt provocerande. Det finns en del trosuppfattningar som ingen ifrågasätter. Man ska vara perfekt och följa dieter men samtidigt unna sig glass och fika. Utgångspunkten är att vara frisk och att man naturligt får krämpor när man kommer över en viss ålder. Det är fel. Sköter man sig rätt behöver inte det vara en självklarhet.
Ny livsgnista
Relationer har ett eget kapitel – lite bortglömt i västvärlden enligt paret. Vi är flockdjur och behöver varandra.Boken vill bjuda på ahaupplevelser och inspiration till att förändra sig. Att kunna vara mer närvarande och ta aktiva val utan att ständigt ha lurarna i öronen, till exempel.
– Ett kapitel handlar om personlig utveckling. De flesta vill ta hand om sig, men ändå äter 10 procent av oss antidepressiva mediciner. Hur kommer det sig att så många gör det?
Det här var första boken men absolut inte sista. Nu väntar ännu mer turné och hållande av kurser. De vill att fler ska återfå livsglädjen.
Så, vem är då John?
– Det är väl det man omedvetet pysslar med slentrianmässigt. Vi blir så lättmanipulerade vid tidsbrist. Ju mer vi förstår och tänker efter desto mer närvarande blir vi, och desto smartare väljer vi. Att inte följa John är ett sätt att följa sig själv.Text: Julia Kimell