Äppelkaka med smuldeg (utan socker och mjöl)
Cirka 8-10 portioner Ugnstemperatur 175 grader 30-40 minuter
Ingredienser
Cirka 10 äpplen beroende på storlek, lagom för att fylla en form 20x30 cm.
Smuldeg
0,5 dl kokosolja
5 dl havregryn
1 dl solrosfrö
0,5 dl hampamjöl
0,5-1 dl havremjölk, kokosmjölk eller mix
Vaniljsås
Havremjölk
Kokosmjölk
Vaniljextrakt
Eventuellt honung för sötning
Potatismjöl för redning
Gör så här
Smuldeg
Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen i matberedare eller för hand.
Späd ut degen till lagom konsistens med havre/kokosmjölk om det behövs. Den ska vara lite tunnare och klibbigare än vanlig smuldeg.
Fyll formen rikligt med äppelbitar, ca 10 äpplen.
Kleta ut smuldegen.
Grädda i 175 grader cirka 30 minuter tills äpplena är mjuka. Täck över med aluminiumfolie om det börjar bli bränt.
Vaniljsås
Blanda havremjölk, kokosmjölk, vaniljextrakt, potatismjöl och eventuellt honung i en kastrull (var noga med att blanda i potatismjöl innan du börjar värma upp såsen).
Vispa under tiden så att det inte bränns vid.
Red av med ytterligare potatismjöl utrört i vatten om det behövs (eller gör hela redningen i slutet, funkar lika bra).
Foto: Receptfavoriter